Започна приемане на документите за помощ за учениците от първи до

...
Започна приемане на документите за помощ за учениците от първи до
Коментари Харесай

Вече приемат документите за 300 лв. помощ от държавата за ученици

Започна приемане на документите за помощ за учениците от първи до четвърти клас в това число. От Агенцията за обществено подкрепяне направиха промени в изискванията – до момента такава помощ от 300 лв. получаваха единствено фамилиите на възпитаници, записани в първи и в осми клас. От тази година право на тази помощ ще имат и записаните във втори, трети и четвърти клас, без значение дали учебното заведение е държавно, общинско или частно, в случай че децата живеят непрекъснато в страната и не са настанени за развъждане отвън фамилията, прецизират от АСП.
Помощта се дава без значение от размера на приходите на родителите и осиновителите. Помощ могат да получат и приемни семейства/семейства на близки и родственици, за децата, настанени при тях съгласно Закона за протекция на детето. Помощта се дава на настойник/попечител, който отглежда детето.
Документи се подават в дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) по сегашен адрес откакто детето бъде записано в съответния клас, само че не по-късно от 15 октомври на настоящата образователна година. Изключение може да има, в случай че заради здравословни аргументи, детето не може да стартира учебно заведение, само че за не повече от 6 месеца от започване на съответната образователна година.
Необходимите документи са попълнено заявление, копие от уверение за назначение на аставник или настойник, уверение от образователното заведение, че детето (децата) е записано в съответния клас - когато заявката е подадено преди 15 септември 2023 година При подаване в дирекция „ Социално подкрепяне ”, родителят би трябвало да носи персонална карта. Документи могат да бъдат подадени и по пощата, в това число по електронен път с дипломиран електронен автограф, по електронен път посредством електронна административна услуга.
Образец на заявките е оповестен на адрес:  - Приложение № 11 – заявление-декларация за разпределяне на еднократна помощ за възпитаници, записани в първи, втори, трети и четвърти клас. За осмокласниците родителите би трябвало да подадат различен документ - Приложение № 12.
Ако детето не постъпи в учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му положение, помощта би трябвало да се върне. Парите се връщат и в случай че детето не продължи образованието си през втория образователен период до довеждане докрай надлежно на първи, втори, трети, четвърти или осми клас, в случай че това е невероятно заради здравословното му положение. При 5 отсъствия без уважителни аргументи в границите на месец, парите се връщат.
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР